Tuesday, 28 April 2015

ஜூன் 21-இல் கோவையில் சர்வதேச காற்றாலை மின் சக்தி கருத்தரங்கு



இந்திய காற்றாலை மின் சக்தி சங்கத்தின் 4-ஆவது பன்னாட்டு காற்றாலை மின் சக்தி கண்காட்சி, கருத்தரங்கு கோவையில் ஜுன் மாதம் நடைபெறுகிறது.
 இதுகுறித்து, இந்திய காற்றாலை மின் சக்தி சங்கத் தலைவர் கே.கஸ்தூரி ரங்கையன் கோவையில் செய்தியாளர்களிடம் திங்கள்கிழமை கூறியது:
 இந்திய காற்றாலை மின் சக்தி சங்கம் சுமார் 1,300 முதலீட்டாளர்கள், மின் உற்பத்தியாளர்களை உறுப்பினர்களாகக் கொண்டுள்ளது. தமிழகத்தில் காற்றாலைகள் மூலமாக சுமார் 7,500 மெகா வாட் மின்சாரம் உற்பத்தி செய்யப்படுகிறது.
 இந்தியாவின் மின் சக்தி தேவைக்கு உதவும் வகையில், காற்றாலை மின் உற்பத்தியில் உள்ள இடர்பாடுகளைக் களைந்து, உற்பத்தியை அதிகரிக்கவும், இந்தத் துறையில் மேலும் முதலீடுகளை ஈர்க்கவும் எங்களது சங்கத்தின் சார்பில் கண்காட்சிகள் நடத்தப்பட்டு வருகின்றன.
 அதன்படி, இந்த ஆண்டு 4-ஆவது சர்வதேசக் காற்று மின் சக்தி கண்காட்சி, கருத்தரங்கு ஜுன் 21 முதல் 23-ஆம் தேதி வரை கொடிசியா வளாகத்தில் நடைபெறவுள்ளது.
 இதில், காற்றாலை மின் சக்தி உற்பத்தியாளர்கள், டர்பைன் தயாரிப்பாளர்கள், கியர் பாக்ஸ், டவர்கள், டர்பைன் பிளேடுகள் தயாரிப்பாளர்கள், காற்று மின் சக்தி கட்டுப்பாடு அமைப்பு, கண்காணிப்பு, போக்குவரத்து ஏற்பாட்டாளர்கள், ஆலோசகர்கள், காற்று விசை குறித்து தகவல் வழங்கும் நிறுவனங்கள், காற்றாலை பராமரிப்பு நிறுவனங்கள் பங்கேற்கின்றன.
 உலகிலேயே அதிகளவில் காற்று மின் சக்தி உற்பத்தி செய்யும் 5 நாடுகளில் ஒன்றாக இந்தியா இருக்கும் நிலையில், புதுப்பிக்கத்தக்க எரிசக்தி துறையில் உள்ள பல்வேறு பிரச்னைகளுக்குத் தீர்வு கண்டால் இந்தத் துறையில் இந்தியா மேலும் வளர்ச்சி அடையும்.
 தமிழகத்தின் மொத்த மின் உற்பத்தியில் காற்றாலைகளின் பங்கு 14 சதவீதமாக உள்ளது. காற்றாலை மூலமாக ஒரு யூனிட் மின் உற்பத்தி செய்ய ரூ. 3.12 மட்டுமே செலவாகிறது. இதர முறைகளில் மின் உற்பத்தி செய்வதைக் காட்டிலும் இது மிகவும் குறைவு என்பதால் மத்திய, மாநில அரசுகள் தேவையற்ற கட்டுப்பாடுகளைத் தளர்த்தி, காற்றாலை மின்சாரத் தயாரிப்பாளர்களுக்கு ஊக்கமளிக்க வேண்டும் என்றார்.
 இப்பேட்டியின்போது கண்காட்சி, கருத்தரங்கின் தலைவர் எம்.வி.ரமேஷ் பாபு உள்ளிட்டோர் உடனிருந்தார்.

Source : Dinamani

Monday, 27 April 2015

Kerala University to promote innovation in fisheries, ocean resources, agri-business and rural industries

 In collaboration with KITCO, KUFOS will launch a Centre for Advanced Training in Entrepreneurship Development at the varsity during this month end, a KUFOS press release said. The centre will support start-ups and promote innovations in fisheries, ocean resources, agri-business and rural industries. A project action plan was finalised at a meeting at the University between a team of KUFOS, headed by Vice-Chancellor Prof. B Madhusoodana Kurup and delegates of KITCO Ltd. As per the plan, KUFOS will provide technologies and infrastructure to KITCO to start the centre, which will focus on KUFOS students at the initial stage. The centre will serve as single window for disseminating relevant information, technological support and training to the stakeholders. The varsity’s existing facilities and its regional centres will be upgraded to serve in establishing start up villages for effective implementation of viable projects incubated in the centre. The centre will support students to involve actively in enhancing aquaculture production and to become real entrepreneurs, help them formulate innovative ideas in value addition, seed production, aquaculture activities, food processing, fish feed formulation and consultancy services. Vice Chancellor Prof B Madhusoodana Kurup said the objective of this centre was to develop entrepreneurship skills among the students and other stakeholders in fisheries and allied sectors by providing direct and virtual incubation, protection and management of intellectual assets. “The centre will promote students to become job providers rather than wasting time for job seeking. At the initial stage, the centre will focus on KUFOS students, but later it will consider small industries and other stakeholders in fisheries and allied sectors,” he said. Cyriac David, Managing Director of KITCO, said it would help the University develop a model centre by introducing up-to-date entrepreneurship programmes and facilities that may attract the new generation. “KITCO will provide mentoring programmes to KUFOS faculty and students ahead of the launch on how to utilise facilities. Department-wise training also will be given to the students to develop soft skills and additional skills,” he said. The centre will also have facilities to test vegetables and food products. “It will also focus on formulating fish feed. The locally manufactured feed will lead to a substantial reduction in the prices, helping farmers to manage the culture with low budget,” the Vice Chancellor said. 
Source : PTI 
Image Credit : Shutterstock … 

Friday, 24 April 2015

Potato shines amid agri gloom, surges to record production

LUCKNOW: Amid the gloom of severe crop damage and farmers' suicide, here comes something to cheer about -- potato production has seen a record surge in the state with a staggering 143 metric tonne yield this year. This is highest in the past decade.

According to the horticulture directorate, 109.15 lakh metric tonne potato has already reached the cold storages, which too, officials confirm, is a record. Officials at the horticultural directorate hope that the record production of potato this year would have a cascading effect on other crops and farmers alike which might keep a check on spiraling prices due to crop damage.

Confirming the figure, horticulture director HP Joshi told TOI that the previous record was of 135.76 lakh metric tonne, achieved in 2010-2011. On the storage front, Joshi said, in the same year 100.42 lakh metric tonne potato has been stored which was the previous record. The reason for this bumper crop is conducive weather condition and increasing interest in farmers towards potato cultivation, another senior official said.

There are 1,620 cold storages in the state with a capacity of 121.24 lakh metric tonne, Joshi said and added that the record production was projected by the Central Government agency National Centre for Crop Forecasting.

Uttar Pradesh was the largest producer of potato in the country with the state accounting for around 35% to 40% of the total produce, Joshi said. This year, after UP, West Bengal is projected to produce approximately 100 lakh metric tonne potato, followed by Bihar.

These states are not only the top three producers but also account for around 70% of total production in the country, Joshi said. In UP, around a dozen districts from West UP including Agra, Firozabad, Farrukhabad, Hathras, Kannauj, Aligarh, Mathura and Bulandshahar account for 40% of the state production.

In Central and Eastern UP region, Barabanki is the only district with respectable potato production, Joshi said. Of the total produce in UP, around 6 lakh metric tonne is consumed by 21 crore UPites, Joshi said.

Out of the total production of UP, around 10 lakh metric tonne goes to other states while around 17 lakh metric tonne is consumed as seed. The figures available with the directorate also point out that potato cultivation was fast catching up among UP farmers. Against 5.70 lakh hectare land used for producing 119.49 lakh metric tonne potato last fiscal, potato this fiscal is being produced over 6.27 lakh hectare of land.

Joshi said that unseasonal rain didn't have much adverse impact on potato production as harvesting of potato had already begun since January.

Round Figures

Year Land (Lakh Hect) Production(LMT) Cold Storages Stored

2010-11 5.57 135.76 -- 100.42

2011-12 5.58 123.16 1522 81.46



Source:The Times of India

2012-13 5.48 133.36 1555 83.05

2013-14 5.70 120.60 1607 76.79

2014-15 6.27 143.15 1620 109.15


Banana ripening centre starts receiving growers’ patronage

Banana ripening centre starts receiving growers’ patronage

The banana ripening centre set up by the Primary Agricultural Co-operative Credit Society at Varadarajapuram near Thottiyam has started earning profit this season.— Photo: A. Muralitharan
The banana ripening centre set up by the Primary Agricultural Co-operative Credit Society at Varadarajapuram near Thottiyam has started earning profit this season.

The banana ripening centre set up by the Primary Agricultural Co-operative Credit Society at Varadarajapuram near Thottiyam has started attracting a large number of banana growers this season, thanks to high yield and growing awareness.
The centre, which has been functioning since June 2013, received relatively poor patronage during the banana season between January and May in 2014, and it did not bring much revenue last year, “However, during the current season since January this year, the centre has started earning revenue enabling us to foot the maintenance bill, including power bill,” said P.Sankar, president of the society. The average quantity of goods stored at the warehouse now stands at three tonnes against the storage capacity of 10 tonnes.
The society collects Rs.1,200 a tonne for storing banana for ripening for two days. The centre had netted a revenue of around Rs. 54,000 a month this season.
Through the ripening process at the centre, the shelf life of the fruit is enhanced and the nutritional content of the fruit also remains intact. S.Saravanan, secretary of the society, said the society has been organising sustained awareness campaign among banana cultivators about the advantages of the centre. About 3,000 acres of land had been brought under banana in and around Varadarajapuram by 1,500 members of the society.
The uniform ripening process is achieved at the chamber as it maintains a steady temperature of 18-21 degree Celsius. Cold storage facility available at the centre allows banana to be stored for a maximum of 20 days at a steady temperature of 13 degree Celsius.
The ripening centre was constructed at an estimate of Rs.32.14 lakh of which Rs. 28 lakh was contributed by the National Bank for Agricultural and Rural Development and the rest, Rs.4.14 lakh, by the Tiruchi District Central Cooperative Bank.
Although it was declared open in June 2013, the ripening process commenced six months later in January 2014 when the crop was harvested.


Source: The Hindu

Wednesday, 22 April 2015

Focus on inland fish culture

Mango to be dearer by 50-65 per cent this summer

Mango to be dearer by 50-65 per cent this summer


A vendor displays Alphonso mangoes at Crawford Market in Mumbai on April 8, 2015. Photo: Paul Noronha


Unseasonal rain led to a production loss of up to 50 per cent in some States.
Relishing mangoes this summer will cost a lot more. Prices of the fruit have shot up by 50-65 per cent as unseasonal rain caused production loss.
A study by industry body Assocham said lower-end varieties are selling at Rs. 100 a kg in retail markets while the premium variety Alphonso is selling at Rs 500-600 per dozen in Mumbai.
Unseasonal rain led to a production loss of up to 50 per cent in some States.
“Mango crop suffered the onslaught of repeated rain accompanied by hailstorm and strong winds from end January till early April, 2015 in North and Central India, resulting in huge loss.
“Prices have shot up by 50-65 per cent, at a much higher pace than other fruits and vegetables,” the study said.
The maximum damage has been reported in Uttar Pradesh, which produces the largest variety of mangoes in over a dozen areas like Malihabad, Shahabad, Aloha, Unnao, Bulandshahr, Hardoi, Barabanki and Saharanpur.
Preliminary estimates point towards a minimum loss of 20 per cent on production, it said. In some pockets of Uttar Pradesh the loss was estimated at over 50 per cent.
With an output of four million tonnes, U.P. contributes about one-fourth of India’s production, which is likely to fall to 15 million tonnes this season, the study said, adding that the situation in Maharashtra and other central Indian states was equally bad.
“Various State governments have announced relief measures and financial compensation. They are not sufficient to mitigate farmers’ losses and also curb rising prices. More needs to be done to help farmers,” Assocham secretary General D.S. Rawat said.
As per the study, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh together account for about half of the total mangoes produced in India with both the States accounting for almost similar share of over 24 per cent.
Karnataka (10 per cent) and Bihar (7.6 per cent) are among the top five States with high share in mango production.
The study said the production losses were likely to impact exports of the fruit from India
Source: The Hindu

Monday, 20 April 2015

"ஒருங்கிணைந்து செயல்படும் விவசாயிகளுக்கு ரூ.2 கோடி வரை கடனுதவி'

விவசாயிகள் ஒருங்கிணைந்து மதிப்புக் கூட்டப்பட்ட பொருள்கள் தயாரிப்பில் ஈடுபட்டால் ரூ.2 கோடி வரை கடனுதவி பெறலாம் என பயிற்சி முகாமில் தெரிவிக்கப்பட்டது.
 தமிழ்நாடு கால்நடை மருத்துவப் பல்கலைக்கழக பயிற்சி மற்றும் ஆராய்ச்சி மையத்தின்(திண்டுக்கல் பிரிவு) சார்பில், கோழி, ஆடு மற்றும் பால் பண்ணை அமைப்பதற்கான வழிமுறைகள் குறித்து விவசாயிகளுக்கான பயிற்சி முகாம் திங்கள்கிழமை நடைபெற்றது.
 பயிற்சி முகாமுக்கு ஆராய்ச்சி மையத்தின் தலைவர் எஸ்.பீர்முகமது தலைமை வகித்தார். இதில், மத்திய வேளாண் அமைச்சகத்தின் அங்கீகாரம் பெற்ற வேளாண் விற்பனை மைய இயக்குநர் ஏ.எல்.அழகர்குமார் சிறப்பு அழைப்பாளராக கலந்து கொண்டு, மானியம் பெறுவதற்கான வழிமுறைகள் குறித்து விளக்கம் அளித்தார்.
அப்போது அவர் தெரிவித்தது:
 கால்நடை வளர்ப்பு மட்டுமின்றி, தோட்டக் கலைப் பயிர்களிலிருந்தும் மதிப்பு கூட்டப்பட்ட பொருள்கள் தயாரிக்கும் விவசாயிகளை ஊக்குவிக்க மத்திய அரசு நடவடிக்கை மேற்கொண்டு வருகிறது. அந்த வகையில், வணிக ரீதியாக விவசாயிகள் பயன்பெற வேண்டும் என்பதற்காக 25 முதல் 60 சதவீதம் வரை நபார்டு மூலம் கடனுதவி வழங்கப்படுகிறது.
 200க்கும் மேற்பட்ட விவசாயிகள் ஒருங்கிணைந்து செய்யும் தொழில்களுக்கு, 90 சதவீத மானியத்துடன் அதிகபட்சமாக ரூ.2 கோடி வரை கடன் பெறலாம். தஞ்சாவூரில் அமைந்துள்ள உணவு பதப்படுத்தும் தொழில்நுட்ப மையத்தின் மூலம், பால், இறைச்சி, தக்காளி, மாம்பழம் உள்ளிட்ட பொருள்களிலிருந்து மதிப்பு கூட்டப்பட்ட பொருள்கள் தயாரிப்பதற்கான பயிற்சி வழங்கப்படுகிறது என்றார் அவர்.
 முகாமில், ஐடிபிஐ வங்கியின் வர்த்தக பிரதிநிதி(மதுரை) முருகன் ராமசாமி, ஆராய்ச்சி மைய உதவி போராசிரியர் கே.விஜயகுமார் உள்ளிட்டோர் கலந்து கொண்டனர்.

Source:
Dinamani

Horticulture crops to get a boost with establishment of knowledge centre


The export of grape is expected to increase with the establishment of the Agriculture Business Export Knowledge Centre in Vijayapura.— PHOTO: RAJENDRA SINGH HAJERI
The export of grape is expected to increase with the establishment of the Agriculture Business Export Knowledge Centre in Vijayapura.— PHOTO: RAJENDRA SINGH HAJERI
Grape and pomegranate, which are popular horticulture crops of the district, are expected to get a boost with the University of Agriculture Sciences — Dharwad (UAS) setting up an Agriculture Business Export Knowledge Centre at the Agriculture Research Station here.
The centre which was functioning in the UAS, Dharwad, since 2007, will have its operation expanded to the district with an objective to improve the quality of the horticulture produces to international standards in order to increase the export.
N.R. Mamledesai, head of the centre here, toldThe Hindu that the objective is to spread awareness among the farmers to produce quality agricultural products.
“The grape and pomegranate of the district has enormous potential in gaining international reputation. But owing to lack of knowledge the farmers are unable to enhance its quality to meet the exports stands,” Dr. Mamledesai said.
The centre primarily does the job of training and educating the farmers on improving the quality of the crop.
He said that it is crucial to meet the exports standard based on the parameters set up Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), a statutory body that sets parameters for exporting the agriculture products.
“Those farmers who wish to export products should not only meet the parameters but also obtain approval from APEDA either under Good Agriculture Practice system or under organic farming system. The parameters are set based on the quality, size, colour and permissible level of chemical residue in the fruit,” he said.
Dr. Mamledesai said that centre also encourages the formation of farmers produces company which helps in the collection of produces by a single agency for exporting at is difficult for every individual farmer to export the produces.
The formation of the company provides farmers the bargaining power for the produces which multiplies the revenue.
Sharing the experience of Dharwad, Dr. Mamledesai said that with the help of the centre, the prices of mango in the retail market went from Rs. 20/kg to Rs. 110 kg. In Bagalkot district, pomegranate cost increased by Rs. 60, he said.
“I am confident that in Vijayapura also we will give fillip to grape and pomegranate for making farmers earn a higher profit,” he said and added that changes would be visible in next two to three years after the centre begins its operation shortly.

Source:
The Hindu

தென்னைக்கும் பயிர்க்காப்பீடு செய்யலாம்

சிவகங்கை மாவட்டத்தில் தென்னை விவசாயம் செய்பவர்களும் பயிர்க் காப்பீடு செய்யலாம் என வேளாண் இணை இயக்குநர் குருமூர்த்தி தெரிவித்துள்ளார்.
இது குறித்து அவர் சனிக்கிழமை வெளியிட்டுள்ள அறிக்கையில் கூறியிருப்பதாவது:சிவகங்கை மாவட்டத்தில் 8,600 ஹெக்டேர் பரப்பளவில் தென்னை சாகுபடி செய்யப்பட்டுள்ளது. கோடைகாலத்தில் ஏற்படும் வறட்சியினால் தென்னை மரம் பாதிப்பு அடைய வாய்ப்புள்ளதால், விவசாயிகள் காப்பீடு செய்து பயன்பெறலாம். ஒரு ஆண்டு முதல் 15 ஆண்டுகள் வரை உள்ள ஒரு மரத்திற்கு மொத்த பிரிமியம் தொகை ரூ.9 இல் அரசு மானியம் போக ரூ.2.25 செலுத்தினால் போதும். 16 ஆண்டுகள் முதல் 60 ஆண்டுகள் வரை உள்ள ஒரு மரத்திற்கு மொத்த பிரிமியத் தொகை ரூ.14 இல் அரசு மானியம் போக ரூ.3.50 செலுத்தி காப்பீடு செய்து பயன்பெறலாம்.
காப்பீடு செய்த ஒரு ஆண்டு காலத்திற்குள் பாதிப்பு ஏற்பட்டால் பயிர் இழப்பீட்டு தொகை பெறலாம். ஒரு ஏக்கருக்கு 70 மரங்கள் வரை காப்பீடு செய்யலாம். காப்பீடு செய்வதற்கு கிராம நிர்வாக அலுவலரிடம் அடங்கல் சான்று பெற்று சம்மந்தப்பட்ட வட்டார வோளாண் உதவி இயக்குநர்களை தொடர்பு கொண்டு காப்பீடு செய்யலாம், என தெரிவித்துள்ளார்.

Source:
Dinamani
 

Friday, 17 April 2015

114-year-old agri farm to get a museum

KANNUR: If everything goes according to the plan, the 114-year-old agricultural farm at Karimbam near Thaliparamba here will have a museum showcasing the history of the institution as well as our agrarian tradition.

"The farm has a vintage building built by the then British rulers in 1905, which is being used as a guest house where many dignitaries like Jawaharlal Nehru and Indira Gandhi stayed," said district collector P Balakiran. The collector had visited the place recently along with district panchayat president K A Sarala.

"While the guest house, which is being renovated, is a monument worth visiting. There are many other related documents with the farm authorities as well as other departments which could be showcased here once a museum is set up. If we collect everything and set up a museum, which also showcases the agriculture implements, it could be worthy museum documenting our agrarian tradition," said the collector

The plan is to have the museum attached to the vintage guest house building and the action plan would be formulated soon, he said.

"The rest house had hosted many dignitaries in the past, including Jawaharlal Nehru and Indira Gandhi when Nehru was the prime minister. The visitor's book with their signature is still preserved there," said farm superintendent P K Ismail.

"Now, we have renovated it spending Rs 25 lakh and it will soon be opened to the public soon."

The collector said steps would be taken to preserve the genetic collection of 60-odd mango varieties, and a project would be formulated to expand polyhouse farming in the district.

The farm has a new agri-biotechnology division, which aims to produce organic farming inputs and tissue culture planting materials. This is the first agri-biotechnology initiative planned and developed by a local self-government in the state, said Sarala. She added that the farm's activities would be expanded further to improve the agriculture scenario in the district.

Source:Times of India

NAARM Capacity Building programmes - July 1-30 September,2015

http://www.agritech.tnau.ac.in/hrd/pdf/naarm_CBP%202015-16%20Final%2026032015.pdf

மார்த்தாண்டத்தில் வீட்டுத்தோட்ட பயிற்சி முகாம்

மார்த்தாண்டம் ஒய்.டபிள்யூ. சி.ஏ. வளாகத்தில் ஓராண்டு கால வீட்டுத்தோட்ட பயிற்சி முகாம் நிறைவு விழா நடந்தது. விழாவுக்கு பத்மராணி தலைமை தாங்கினார். கிரீன் அக்ரி கிளப் தலைவி சாந்தி முன்னிலை வகித்தார். ஜாக்குலின் வரவேற்று பேசினார். ஹெலன் ஆண்டறிக்கை படித்தார்.

நிகழ்ச்சியில், தேசிய பசுமைப்படை ஒருங் கிணைப்பாளர் ஜோபிரகாஷ், ஓய்வு பெற்ற வேளாண்மை அதிகாரி ராஜகுமார், கிரேஸ் கல்வி நிறுவன தாளாளர் கீதாபான்ஸ், பிரிகேடியர் சந்திரா ஆகியோர் வீட்டுத் தோட்டத்தின் அவசியம் குறித்து பேசினர். தொடர்ந்து, பியூலா, பிரமிளா, கஸ்தூரி போன்றவர்கள் தங்களின் வீட்டுத்தோட்டம் அனுபவங்கள் குறித்து பேசினர். பயிற்சியில் கலந்து கொண்ட உறுப்பினர்களுக்கு கிறிஸ்தவ கல்வியியல் கல்லூரி முதல்வர் பியூலா ஜெயந்தி பரிசு வழங்கினார். முடிவில், பிரேமா ஜாண் நன்றி கூறினார்.  

Source: Dailythanthi

‘Use of IT brings about enormous changes and challenges’


District Collector Archana Patnaik (left) with president of Indian Chamber of Commerce and Industry, Coimbatore, D. Nandakumar (second left) and president of Coimbatore District Small Industries Association E.K. Ponnuswamy (right) at a meeting on ‘Re-energizing India SMB Growth - Powered by Technology’ organised by NASSCOM in Coimbatore on Thursday. —Photo: M. Periasamy
District Collector Archana Patnaik (left) with president of Indian Chamber of Commerce and Industry, Coimbatore, D. Nandakumar (second left) and president of Coimbatore District Small Industries Association E.K. Ponnuswamy (right) at a meeting on ‘Re-energizing India SMB Growth - Powered by Technology’ organised by NASSCOM in Coimbatore on Thursday. —Photo: M. Periasamy
Use of technology, especially Information Technology, has been successful in areas such as agriculture and with the e-governance initiative, use of IT has improved in several fields.
The district has 228 kiosks under the e-governance programme and applicants for some of the certificates receive text message alerts on their mobile phones, Coimbatore District Collector Archana Patnaik said here on Thursday.
Speaking at a meeting on “Re-energizing India SMB Growth – Powered by Technology” organised by NASSCOM here on Thursday, she said that use of Information Technology in any organisation brings about enormous changes and challenges.
Skills of the users of the technology, including the end users, need to be upgraded to keep pace with the growth of Information Technology. They should also have the skills to benefit from the technology adopted.
K. Purushothaman, regional director of NASSCOM, said that sectors such as apparel and textiles, jewellery, healthcare and education use Information Technology for designing, administrative activities, content management, etc.
Packaged solutions are available for several activities in these sectors.
D. Nandakumar, president of the Indian Chamber of Commerce and Industry, Coimbatore, said there were 48 million small and medium-scale businesses in the country and most of these were micro-scale. While 55 per cent of the SMBs are in urban areas the rest are in rural areas.
These businesses are growing at an exponential rate and all stakeholders should work together and incentivise use of IT.

Source : The Hindu

Tuesday, 14 April 2015

"மா'வைக் காக்க அற்புத இயற்கை வேளாண்மை வழிமுறைகள்

Advertisement

பதிவு செய்த நாள்

15ஏப்
2015 
00:00
ஒவ்வொரு பகுதியிலும் இன்று இயற்கை வேளாண் முறைகள் கடைபிடிப்பதில் விவசாயிகள் ஆர்வம் காட்டி வருகிறார்கள். இயற்கை வேளாண்மை செய்து வரும் விவசாயிகள் தனது நிலத்திற்கு "அங்ககச் சான்று' பெற முன்வர வேண்டும். இந்த உத்தி மூலம் ஏற்றுமதி செய்தும் லாபம் பெற வழி உள்ளது. குறிப்பாக "அல்போன்சர்' ரகம் காதர் என்றும் குண்டு என்றும் பாதாமி என்றும் அழைக்கப்படும் இந்த ரகம் பிரசித்தி பெற்று நல்ல விலை தருவதால் தமிழ்நாடு அரசின் தோட்டக்கலைத்துறை மூலம் அரசு பழப்பண்ணைகள் மூலம் உற்பத்தி செய்து வழங்கப்பட்டு வருகிறது.
இயற்கை வேளாண்மை எனும் செலவு குறைந்த உத்தி மூலம் நீண்டகால, நிரந்தர வரவுக்கு வழி உள்ளது. சுற்றுச்சூழல் பாதிக்காது. உடல் நலம் பேணவும், சந்ததியினருக்கு புதுப்புது நோய்கள் வராமல் தடுக்கவும் உதவுவதால் எல்லா இடத்திலும் எல்லாப் பயிருக்கும் பலவித உத்திகள் உள்ளதால் நல்ல மகசூல் மட்டுமல்ல. வரவையும் பல மடங்கு அதிகரிக்கலாம்.
இயற்கை வேளாண்மைக்கு உறுதுணையான பல இடுபொருட்களில் உயிர் உரங்கள், மண்புழு உரம், பஞ்சகவ்யா, தக கவ்யா, மண்புழுகுவியல்கள், சூடோமோனாஸ், டிரைக்கோடெர்மா விரிடி, அசோலா, பசுந்தழை உரங்கள், பசுந்தழை உரப்பயிர் பயன்பாடு, பயிர் கழிவுகள் உரமாக்குதல், மிருக கழிவுகள், கம்போஸ்ட் வகைகள் பயன்பாடு பலவித சாம்பல்கள், பலவித பிண்ணாக்கு மற்றும் இலைச்சாறுகள் உள்ளன. இவை தவிர விவசாயிகள் கடைபிடித்திட உதவும் உழவியல் உத்திகளாக பல பயிர் சாகுபடி ஊடுபயிர் சாகுபடி, நிலப்போர்வை உதவும். பசுந்தாள் உரப் பயிர்களான சீமை அகத்தி, சணப்பை தக்கைப்பூண்டு, பில்லிப்பயறு கொளுஞ்சி, அவுரி முதலியவற்றை பயிர் சுழற்சியில் சேர்த்தல் நல்லது.
பசுந்தழைச் செடிகள் கிளைரிசிடியா, ஆவாரை, ஆடாதோடா, எருக்கு மற்றும் மலைப்பூவரசு , பூவரசு மற்றும் புங்கம் மரங்களையும் பயன்படுத்தலாம். தமது தோட்டத்திற்கு தேவையான மண்புழு உரத்தினை அங்கே வளர்க்கப்படும் மிருகங்களான ஆடு, மாடு, குதிரை மற்றும் செம்மறி ஆடு முதலியவற்றில் கழிவுகளைப் பயன்படுத்தியும் தயாரிக்கலாம். அங்கே கிடைக்கும் கழிவுகளை மீள் சுழற்சி செய்து பயன்படுத்துவது அற்புத செலவில்லா உத்தியாகும். எந்தப் பயிர் சாகுபடி செய்தாலும் பலவித எளிய உத்திகளுடன் ஏற்ற ஊடுபயிர் மற்றும் இணைபயிர் தேர்வு செய்தால் கூடுதல் வரவும் உண்டு. தேனீ வளர்ப்பு மற்றும் மீன் வளர்ப்பும், இதர பறவைகளான கோழி, வாத்து, காடை, வான்கோழி வளர்ப்பதும் வாய்ப்புள்ள தருணம் மேற்கொள்ளலாம்.
பாரம்பரிய உத்திகளில் விதை நேர்த்திக்கு புகையிலைச்சாறு பயன்பாடு, சாணிப்பால் பயன்பாடு செம்மண் கலந்து விதைகளை முலாம் பூசுதல் உரிய பருவம் விதைப்பது, பறவை இருக்கையாக பழைய பானைகள் பயன்பாடு, பொறிப்பயிராக ஆமணக்கு, பொரியல் தட்டை சாகுபடி முதலியன நெடுநாள் முதலாக வழக்கில் உள்ளதால் தேவைப்படும் பகுதிகளில் பயன்படும். மா சாகுபடியில் மேற்கூறியுள்ள உத்திகளில் பலவற்றைக் கடைப்பிடித்தால் உயர் லாபம் பெறலாம். மேலும் விபரம் பெற 98420 07125 என்ற எண்ணில் மா சாகுபடியாளர்கள் அணுகலாம்.
பா.இளங்கோவன்,
தோட்டக்கலை உதவி இயக்குனர்,
உடுமலை.

Source:Dinamalar

சின்ன சின்ன செய்திகள்


பதிவு செய்த நாள்

15ஏப்
2015 
00:00

புதிய எண்ணெய்வித்து "சியா' மற்றும் சிறுதானியப்பயிர் "கினோவா' : மத்திய அறிவியல் மற்றும் தொழில்துறை ஆராய்ச்சி மன்றத்தின் கீழ், கர்நாடக மாநிலம் மைசூருவில் மத்திய உணவுத் தொழில்நுட்ப ஆராய்ச்சி நிலையம் செயல்பட்டு வருகிறது. "சியா' என்ற எண்ணெய்வித்து பயிரையும் "கினோவா' என்ற சிறுதானியப் பயிரையும் சமீபத்தில் அறிமுகப்படுத்தியுள்ளது. உலகளவில் இந்த தானியங்களுக்கான சந்தை வாய்ப்பு பெரியளவில் உருவாகியுள்ளது. "சியா' என்ற எண்ணெய்வித்து தானியத்தில் கொழுப்புச்சத்து குறைவு. சிறுதானிய ரகமான "கினோவா'வில் 14 சதம் புரதம் இருக்கிறது. இதை அதிக புரதச்சத்து உள்ள தானியம் என்று ஐநா சபை அங்கீகரித்து உள்ளது. இரண்டு ரகங்களும் சூப்பர் புட் என்று உலகளவில் பிரபலமாகி வருகின்றன. ஆந்திர மாநிலம் அனந்தப்பூர் மாவட்டத்தில் கினோவாவை வறட்சியான நிலங்களில் விவசாயிகள் பயிர் செய்து விளைவித்துள்ளனர்.
சியா, கினோவா ஆகியவற்றை ஜூன், ஜூலை, அக்டோபர், நவம்பர் மாதம் என இரு பருவங்களில் பயிரிடலாம். மேலும் விபரங்களுக்கு தொடர்பு முகவரி : Head Information and Publicity CFTRI, Mysore570 020; Telephone: 0821 252 4534 / 251 5910. email : ttbd@cftri.res.in. Website: www.cftri.res.in.
திராட்சைக்கு உயிர் உரங்கள்: திராட்சை கொடி நடுமுன் செடி நடுவதற்காக தோண்டப்பட்ட குழியில் உள்ள மண், திராட்சை கொடி நன்றாக வளர்வதற்கு வேண்டிய இடுபொருட்களை கொண்டிருக்க வேண்டும். அதற்கு உயிர் உரங்களான அசோஸ்பைரில்லம், பாஸ்போ பாக்டீரியா மற்றும் சூடோமோனாஸ் போன்ற உயிர் உரங்களை இடுதல் அவசியம். அத்துடன் இவற்றை நன்கு மக்கிய தொழுஉரத்துடன் கலந்து இடுவது அவசியமாகும். குழியில் இடவேண்டிய அளவுகள் - அசோஸ்பைரில்லம் - 50 கிராம், பாஸ்போபேக்டீரியா 50 கிராம், சூடோமோனாஸ் 50 கிராம், டிரைபேமிக்ஸ் 100 கிராம், நன்கு மக்கிய தொழுஉரம் 20 கிலோ.
மிளகு நாற்றங்கால் : பயிர் பெருக்கத்திற்கான மிளகு தண்டுப் பதியன்களை முன்பே தயார் செய்யாத நிலையில் பயிர் பெருக்கத்திற்கான பணிகள் தொடரலாம். முன்னமே அடையாளமிட்டு சுருட்டி வைத்த ஓடு தண்டுகளை மரக்குச்சிகளிலிருந்து
பிரிக்க வேண்டும்.
அதிகமாக முதிர்ச்சியடைந்த மற்றும் முதிர்ச்சியடையாத கொடியின் பாகங்களை அகற்ற வேண்டும். பின்னர் ஓடு தண்டின் நடுப்பகுதியை 2-3 கணுக்களை உடைய துண்டுகளாக வெட்ட வேண்டும். மேல் மண், மணல் மற்றும் தொழுஉரம் ஆகியவற்றை 3:1:1 என்ற விகிதத்தில் கலந்து 6 அங்குலம் நீளம், 4 அங்குலம் அகலம் உடைய பாலிதீன் பைகளில் நிரப்பி அதில் தண்டுப் பதியன்களை நட வேண்டும். பாலிதீன் பையின் அடிப்பாகத்தில் போதுமான அளவில் துளைகள் இட வேண்டும். பந்தலில் பாலிதீன் பைகளை வரிசையாக அடுக்கி தண்ணீர் ஊற்ற வேண்டும்.
இஞ்சியின் பயன்கள் : சளியுடன் கூடிய இருமல் கட்டுப்பட - இஞ்சியை இடித்து சாறு எடுக்கவும். ஒரு தேக்கரண்டி அளவு சாறுடன் சிறிதளவு தேன் கலந்து தினமும் மூன்று வேளைகள் ஏழு நாட்களுக்குப் பருகவும்.
பசியின்மை மற்றும் வயிற்றுப் பொருமல் தீர - முற்றிலும் பசுமையான இஞ்சியின் மேல் தோலை நீக்கி, பின்னர் சிறு துண்டுகளாக நறுக்கி சுத்தமான தேனில் இஞ்சித்துண்டுகள் மூழ்கி இருக்குமாறு ஊறவைக்க வேண்டும். நன்கு ஊறிய பின்னர்தினமும் இரண்டு துண்டுகள் வீதம் உணவிற்கு முன்னர் மென்று தின்ன வேண்டும்.
வாந்தி கட்டுப்பட - இஞ்சிச்சாறும், வெங்காயச்சாறும் வகைக்கு ஒரு தேக்கரண்டி எடுத்து கலந்து, சிறிதளவு தேன் சேர்த்து உள்ளுக்குச் சாப்பிட வேண்டும்

Source: Dinamalar.

நாவல் மரத்தில் நல்ல பலன் கிடைக்கிறது

பதிவு செய்த நாள்

15ஏப்
2015 
00:00
கொடைரோடு மெட்டூரை சேர்ந்த விவசாயி சி.ஐ.ஜெயக்குமார் ஒரு ஏக்கருக்கு நாவல்பழ சாகுபடி செய்தார். 96 மரங்கள் உள்ளன. சாதாரணமாக நாவல் மரங்கள் 30 முதல் 35 அடி வரை வளரும். அவர் ஆண்டுதோறும் கவாத்து செய்வதால் 15 அடி உயரமுள்ள செடிகளாக வளர்ந்துள்ளன. இயற்கை முறையில் உரமிடுகிறார். அசோஸ்பைரில்லம், ரைசோபியம், சூடோமோனாஸ், மாட்டு எலும்பு சாம்பல், பஞ்சகாவ்யம் போன்ற இயற்கை நுண்ணூட்ட சத்துகளை பயன்படுத்துகிறார். நோய் தாக்குதலை தவிர்க்க இஞ்சிச்சாறு, மஞ்சள் பொடியை பயன்படுத்துகிறார்.
நான்கு ஆண்டுகளில் இருந்து பழம் காய்க்கின்றன. ஒரு மரத்தில் 60 கிலோ வீதம் ஏக்கருக்கு 5.5 டன் கிடைக்கிறது. சாதாரணமாக ஒரு ஏக்கரில் 2 டன் மட்டுமே மகசூல் கிடைக்கும். பழம் 5 கிராம் மட்டுமே இருக்கும். பறிக்கும்போதே பாதி பழங்கள் சேதமாகிவிடும். இங்கு ஒரு பழம் 17 முதல் 20 கிராம் இருக்கிறது. உயரம் குறைவாக இருப்பதால் பழங்களை சேதமின்றி பறிக்கின்றனர்.
விவசாயி கூறியதாவது: ராஜமுந்திரியில் "ஜம்பு' ரக நாவலை வாங்கி வந்து பயிரிட்டேன். ஒரு லட்சம் ரூபாய் மட்டுமே செலவானது. ஒவ்வொரு மரமும் 22க்கு 22 அடி இடைவெளி உள்ளது. அதிக தண்ணீர் தேவையில்லை. 15 நாட்களுக்கு ஒருமுறை பாய்ச்சுவேன். மே முதல் ஜூலை வரை பழங்களை பறிக்கிறோம். 
நாவல் மரத்தை பொறுத்தவரை ஒரு ஆண்டு நல்ல விளைச்சலும், அடுத்து ஆண்டு அதில் பாதி மட்டுமே கிடைக்கும். ஒரு கிலோ ரூ.150 க்கு விற்கிறோம். சென்னை பசுமை அங்காடிகளுக்கு அனுப்புகிறேன். எங்கள் பண்ணையில் "நாவல் ஜூஸ்' தயாரிக்கிறோம். 700 மி.லி., ஜூஸ் பாட்டிலை ரூ.170 க்கு விற்கிறோம். ஆண்டிற்கு குறைந்தது ரூ.5 லட்சம் வரை லாபம் கிடைக்கும், என்றார். இவரை தொடர்பு கொள்ள- 98659 25193.
Source: 

Tuesday, 7 April 2015

Unravelling the ‘blood rain’ mystery

The blood rain phenomenon was reported from Kerala, Sri Lanka.
Photo: Special Arrangement
The blood rain phenomenon was reported from Kerala, Sri Lanka.


On how the spores get into the clouds, Dr. Bast explains: “I would presume these spores might have got transported to the clouds by wind. We are planning to work with atmospheric scientists to sample intercontinental clouds to see what kind of organisms they transport. Metagenetic analysis of air from clouds using High Efficiency Particulate Air Filters will be the ultimate proof, for which I'll soon be applying for research grant from Ministry of Earth Sciences.” He added that this microalga is absolutely harmless, and the “blood” rainwater is perfectly potable, even for vegetarians. The present study resulted in an nternational collaborative effort involving researchers from India and Austria, supported in part by INSPIRE Faculty Award.
Since 1896, reports have been coming in of sporadic instances of red coloured rain over parts of Kerala and Sri Lanka.

A recent study by Indian and Austrian scientists has led to the discovery of the cause of the ‘Blood Rain’ phenomenon to be dispersal of spores of micro algae. Since 1896, reports have been coming in of sporadic instances of red coloured rain over parts of Kerala and Sri Lanka. The latest one was in 2013 over Kerala.
The rain colours red even laundry left in the open to dry and reminds one of human blood. Many reasons were attributed to this mysterious phenomenon — some irrational — like a divine spell, and alien involvement. The Huffington Post reported in 2012 that this was caused by extraterrestrial life (aliens).
The recent study, published in the journalPhylogenetics and Evolutionary Biology, confirmed that the red colour in the rain was caused by the presence of spores of a European species of green microalgae, Trentepohlia annulata that was reported previously only from Austria —a Central European country.
The study confirmed that the blood rain is nothing but a mechanism employed by this alga to disperse its spores (similar to plant seeds) to a very large area at once, so that algae can quickly colonize a large area. The study revealed that DNA sequence of this species from Kerala and that from Austria had very little differences — and they evolve slowly, which suggests that the alga got introduced from Europe not very long ago. “The research confirmed the likelihood that the introduction happened through clouds over ocean — a phenomenon of intercontinental species dispersal previously reported for bacteria and fungi, but first time for alga” said the lead author, Dr. Felix Bast who works at the Central University of Punjab.
Clouds over ocean dispersal is analogous to the intercontinental flights that we take; spores of this alga from Europe get transported to India via clouds that drift across the Arabian Sea.
But if the spores travelled across the Arabian Sea all the way to Kerala and Sri Lanka, why did the phenomenon not occur in intermediate regions like Gujarat, MP?
Answering this query, Dr. Bast noted in an email to this Correspondent: “We don't have any proof for this "clouds over ocean" hypothesis, but probability is high because this is how spores of Trentepohlia get transported. How exactly these lower stratospheric clouds got into Kerala remains unknown but aerial route from Austria to Kerala won't pass through other states like Gujarat, MP etc. It might be related to monsoon as well, as Kerala is the first state which the SW monsoon strikes together with Sri Lanka.”

Source: 

Organic farming in mulberry for sustainable silk production

Inspecting a mulberyy garden. Photo: Special Arrangement
Inspecting a mulberyy garden. Photo: Special Arrangement
Mulberry, the food plant of silkworm is a perennial crop and once planted can be maintained for years together without much effort.
Indiscriminate use of chemical inputs is an indeterminable setback to many industries associated with agriculture.
Similarly is the case in sericulture. Mulberry, the food plant of silkworm is a perennial crop and once planted can be maintained for years together without much effort.
Production of quality mulberry leaves is mandatory for the sericulture farmers to ensure healthy growth of silkworms and better silk thread harvest.
Therefore the agronomical practices such as application of fertilizers, weeding, irrigation, plant protection measures at bimonthly intervals after each leaf harvest are important for good and healthy leaf production.
Indiscriminate use
Like in many crops, here too chemical inputs are indiscriminately applied to gain short term results.
“In general one acre of mulberry garden receives 1.5 metric tonne of fertilizers and 12-15 sprays of toxic insecticides annually which causes deleterious effects on the beneficial organisms and on silkworms,” says Dr. V. Sivaprasad, Director, Central Sericulture Research and Training Institute, Central Silk Board, Mysore.
Though chemical farming initially yields good results, its negative impact on leaf yield, quality and cocoon productivity is pronounced in a few years.
Therefore, promotion of organic farming in sericulture is imperative to sustain the industry and intensive research on production of organic silk is in the pipeline, he adds.
The institute has already standardised application of a number of organic inputs like farmyard manure, compost, vermicompost, and green manures ,and developed special formulations of bio-fertilizers and foliar sprays to minimise the use of chemical fertilizers and to organically promote soil health in mulberry gardens.
Other methods
Other eco-friendly formulations like bionema and nemahari to control root knot nematodes, chetak and navinya for management of root rot disease and spraying strong jets of water on mulberry garden are found effective to manage sucking pests and are advised for farmers.
Similarly, thermal weeding and black polythene mulching are also introduced to avoid application of weedicides as well as to overcome the labour scarcity problem for manual weeding.
According to Dr. Sivaprasad, about 12-15 metric tonnes of sericulture waste, comprising silkworm litter, unfed leftover mulberry leaves, soft twigs, farm weeds etc are obtained from a hectare of mulberry garden annually, from which the plant nutrients such as nitrogen (280-300kg), phosphorous (90-100kg) and potash (150-200kg) as well as all essential micro nutrients can be generated when properly composted.
Better than manure
This is nutritionally much superior than farmyard manure. The technology for composting sericulture waste is widely popularised by the institute among growers.
Most of the farmers in different parts of the state supplement the nutrient requirement of their mulberry garden with the locally available organic inputs like farmyard manures, composts, pressmud, poultry manures, sheep and goat manures.
Sheep penning
Sheep penning is also a tradition practised commonly in Tamil Nadu for enhancing soil fertility naturally.
“Organic farmers successfully harvest cocoons all through the season and their average cocoon production is greater than 80 kg per 100 disease free laying while the farmers who practice chemical based farming frequently met with crop failures and their productivity remains below 60kg.
Tamil Nadu is leading in silk production mainly because of more adoption of organic farming practices, explains N.Sakthivel, extension scientist, Central silk board, Srivilliputtur.
A technical bulletin titled “Organic farming in mulberry: Recent break through,” for the benefit of sericulture farmers, field functionaries and researchers has been published by the board.
Website
The details of eco-friendly inputs of sericulture and the packages of organic farming are available on the website csrtimys.res.in
For more information inetrested farmers can contact office of the Director, Central sericulture research and training institute, Central silk board, Manandavadi road, Srirampura, Mysore -570 008. Phone: 08212362757, email: siva.nsso@gmail.com, and csrtimys@gmail.com and Dr. N.Sakthivel, extension scientist, CSRTI, Srivilliputtur, Tamil Nadu on email: sakthivelcsb@hotmail.com, mobile:9842761789.

Source: 

The web app that made information free

  • Illustration: Satwik Gade
    Illustration: Satwik Gade
    Illustration: Satwik Gade
Wikipedia, which will turn 15 next year, can attribute its success to the unique way in which it combines free information with user convenience
In 2000, Encyclopaedia Britannica recorded its largest annual sales. A mere 12 years later, the brand had decided to stop printing copies of its eponymous product. Its audience had not only moved online, but moved to other sources altogether. It was an astonishingly rapid decline for a brand that held pride of place in intellectual traditions of the English-speaking world for nearly 250 years. Behind this change in consumer preference were the usual suspects: affordable PCs and broadband Internet access in homes. There was also an additional, if much less celebrated, technology that did Britannica in — the humble Wiki, which is the technology that powers Wikipedia, the open encyclopedia that anyone with an Internet connection can edit and improve.
A Wiki is a webpage (or application, if you are a purist) that makes editing and managing the page’s content easy. By having just a few simple rules to format text and link pages, Wikis are highly effective at allowing even novice users to quickly build on any topic with neatly organised collections of information. The very first Wiki was launched in 1994 by Howard G. Cunningham in the U.S. for storing his company’s technical knowledge base. When released to the outside world, Wikis were an instant hit among technologists as they were an easy way of creating and maintaining documentation. Through the 90s, their use remained limited to geeks. Then, in 2001, Wikipedia happened.
Astonishingly counter-intuitive
If it weren’t such a raging success, Wikipedia could have easily been dismissed as an impractical idea conceived by idealistic geeks on overdrive. After all, the whole value proposition of a classic encyclopedia such as Britannica is that the content is carefully curated by a panel of hand-picked experts who are paid for their troubles. To even think of an open encyclopedia put together by an army of volunteer contributors of unknown pedigree is mind-bogglingly counter-intuitive. But boy, has it taken off. According to Alexa, a leading web traffic analysis company, Wikipedia is the 6th most popular website in the world today. Britannica’s own website ranks a lowly 3,600. Why exactly is Wikipedia successful, and why is it patronised by so many people? At a superficial level, it could be said that Wikipedia is successful because there is a lot of content on the site, and it is easy to find and use. But to truly understand the success of Wikipedia would be to explore the sociology of the online world.
There are over 24 million registered contributors on Wikipedia who volunteer their time to add and edit content on the site. That is a staggering number; it is more than the combined population of Delhi and Mumbai. Incidentally, Indians are the largest set of contributors outside of the U.S. and Europe, at 3 per cent. When a sample from the set of all contributors were asked why they work on Wikipedia, a large number (69 per cent) said they are motivated by the notion that information should be freely available. An even larger portion (71 per cent) said they liked the idea of volunteering to share knowledge. These appear to be idealistic statements of inexperienced people. But a demographic survey found that more than 50 per cent of contributors are 30 years of age or more. Clearly, these are not all naive and impressionable college students with time to kill. There is something more going on here and some of the companies that have caught on to it have benefited handsomely.
The Internet has spawned many successful companies that consider content generated by their users as a core asset. For example, user reviews are the main reason people visit sites like Amazon.com or TripAdvisor. There is a virtuous cycle in users finding a tip or review, benefiting from it, and then sharing their own experience as a way of giving back to the community. Companies have realised that rewarding contributors with ‘badges’ that stand testament to their specific contributions or areas of expertise is a powerful way of engaging and motivating the community. The buzzword for this is Gamification, but the idea is not new. It is for the same reason that the British Empire bestowed bizarre sounding titles on the rulers of our princely states. Badges and titles allow recipients to publicly display their achievements which, in turn, promote healthy rivalry among peers. By allowing contributors to build a virtual identity, and rewarding desirable behaviour with ego-boosting badges, websites build an asset that cannot be copied in short order and, as a result, a source of immense competitive advantage. Wikipedia has a particularly strong ego boost potential for a type of user who values intellectual conversation.
To state a personal example — I have not earned any badges on Wikipedia, but it is still a matter of pride that I created the primary Wikipedia article on Scheduled Castes and Scheduled Tribes. Furthermore, in the 10 years since my original contribution, much of my content has survived intact, which I believe is a testament to the quality of the text. That is a good feeling, even though I am acutely aware that I have nothing tangible to show for the many hours I put into writing the article and checking it periodically.
Need for vigilance
By devolving editorial responsibility to the community, Wikipedia has hit upon an inclusive and scalable operating model. But Wikipedia is no intellectual utopia. With openness, freedom and success comes the need for ever more vigilance. Vandals are everywhere, and Wikipedia is not immune from them. To provide a layer of oversight, Wikipedia has over the years evolved an elaborate hierarchy of roles with varying administrative privilege. Trust is earned by actions over time, and is rewarded with more responsibility and power. But, as we learnt recently in the astonishing case of a user named ‘Wifione’ with alleged links to the much discussed Indian Institute of Planning and Management, highly motivated users with vested interests can still compromise the integrity of the site. This is one of the complaints Wikipedia’s critics have against it. Does that mean Wikipedia is doomed? I think not.
Information wants to be free. And users choose convenience over everything else, all the time. Wikipedia, warts and all, represents the dizzying cocktail that comes from combining these two factors. As long as the core team ensures fairness and stays true to its democratic principles, Wikipedia will continue to thrive. As for Britannica, I only hope that it doesn’t follow in the footsteps of that other venerable British Enterprise — The East India Company — a brand that remains alive but now sells limited edition Sachin Tendulkar coins.

Source: 

Protecting the small farmer

WELCOME MOVE: “The recent attempt by the Gujarat government to reintroduce the FIIS can reform agricultural insurance and prevent farm-level distress.” File photo shows a farmer examining his wheat crop damaged in a hailstorm on the outskirts of Bhopal.
Photo: PTI
WELCOME MOVE: “The recent attempt by the Gujarat government to reintroduce the FIIS can reform agricultural insurance and prevent farm-level distress.” File photo shows a farmer examining his wheat crop damaged in a hailstorm on the outskirts of Bhopal.
Reviving the Farm Income Insurance Scheme could be the best tool for small and marginal farmers to fight falling prices in an increasingly globalised marketplace.
Data from the recently held National Sample Survey Organisation (NSSO) survey show that close to 60 per cent of rural households are dependent on agriculture for their livelihood. More than half of them are at risk of defaulting on their debts with either banks or informal moneylenders. Many reports have pointed towards the debt burden and its resulting vulnerability at the household level as the primary factor for farmer suicides.
In a recent case of farmer suicide, a rubber farmer from Kerala blamed falling rubber prices and the lack of government support in his suicide note. The unfortunate incident is not an isolated one in India. Many small and marginal farmers are getting low prices for their produce because of increased global production and lower demand for various commodities. Recent reports from the Food and Agriculture Organization (FAO) show the declining food price index in most common commodities such as sugar, cereals and meat. The NSSO report also highlights the increasing input costs in agriculture and the alarming increase in consumption expenditure vis-à-vis income, especially among households with less than two hectares of land holdings.
While minimum support prices (MSPs), announced by various State governments, have traditionally been the instrument used to fight declining prices, they have scarcely been effective at the farm level. For example, among rice and wheat farmers, more than half the produce is consumed at the household level and the rest mostly sold to traders at much lower prices. Other challenges such as the impact of climate change on agriculture and the World Trade Organization’s anti-MSP stress on reforms underline the need for a reliable mechanism to improve the resilience of small farm holders.
Reform agricultural insurance
The recent attempt by the Gujarat government to reintroduce the Farm Income Insurance Scheme (FIIS) can reform agricultural insurance and prevent farm-level distress. The government’s present National Crop Insurance Programme covers prevented/ failed sowing, post-harvest losses, and losses from natural calamities on an individual basis. It is an area-based approach that covers a wide variety of food, oilseed and horticulture crops. However, low literacy, the absence of infrastructure to measure data accurately at the farm level, and the limited penetration of formal financial credit have made the scheme inefficient, leading to reduced trust among farmers. Additionally, in the current globalised market with widely varying market prices, the scheme is unable to protect farmers against price fluctuations. In a true market economy, the government must resist from distorting market prices through instruments like MSP, and rely instead on other financial instruments to protect farmers.
The FIIS, originally introduced in 2003 and withdrawn the next year, has been revived in Gujarat. The scheme’s main thrust is that it tries to ensure guaranteed income by insuring the difference between the farmer’s predicted income and the actual income. It calculates the predicted income by using the product of unit area yields and prices at the district level. Any decrease in the predicted income due to yield fluctuations or market fluctuations is insured under the scheme. By only considering yield losses from natural perils, it also ensures that farmers are incentivised to produce more, and that inefficiency in farming is not rewarded. The success of FIIS will depend on whether the government is willing to move away from the current mundane system of manual inspection and data gathering to the new era of big data and technology. When the FIIS pilot was tried a decade ago, it proved to be premature, but the time is right now to correct some of the errors in the previous scheme and move ahead.
The concerns over reliable yield and price data in the earlier attempts can be largely eradicated using present technologies. The maturing of satellite-based yield monitoring systems, integrating agricultural markets in India, and ensuring the efficiency of commodity exchanges will remove most of the concerns that arise over the large amounts of data needed for such a revolutionary scheme. Additionally, leveraging mobile phone penetration levels and mobile-enabled technologies can ensure the availability of real time data, and reduce the moral hazard problems that afflict current insurance schemes.
Streamlining initiatives

FIIS also provides the government an opportunity to streamline some recently announced initiatives such as assessing soil health through soil health cards, and rationalising fertilizer and water usage by insuring only the efficient cost of production. It also incentivises farmers to use the available agriculture markets and engage with formal markets to take advantage of insurance in case of income dips. This will also bring in much-needed transparency in agriculture prices and bridge the gap between price discovery and realisation for the smallholding farmer.
FIIS might be the right instrument to integrate farm-level subsidies and remove leakages in the system. If implemented with the right intentions and rigour, it could act as a credible instrument to prevent farmer suicides and contribute to national food security.
(Ananth Gudipati is a consultant with the World Food Programme. The views expressed are personal.)

Source: